Onno Eticaret




E-Ticaret Nedir, E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret, ticareti dönüştürüyor! İnternetin erişilebilirliğinin yaygınlaşması, e-ticaretin küresel etkilerinin daha da belirginleştiriyor! Peki, başarılı bir e-ticaret işine nasıl başlanır? E-ticarete başlamadan önce nelere dikkat edilmelidir? E-ticaret başlamak isteyenlere kılavuz olacak bilgileri derlediğimiz makalemiz, e-ticaret nasıl yapılır sorusunun cevabını veriyor!

E-ticaret, uzun yıllardır popüler alıveriş trendleri arasında yer alıyor. Giderek büyüyen bir ekosistem haline gelen e-ticaret, ürün ve hizmetlerin hızlıca alınmasını ya da satılmasını sağlıyor. E-ticaretten her işlen dijital sistemle üzerinde gerçekleştirilir. Küresel e-ticaret hacmi 2022 yılında 5,5 trilyon dolara ulaştı. Perakende e-ticaret satışları her geçen gün yeni iş fırsatları doğururken, birçok işletme online satış yapmanın yollarını arıyor. Peki, e-ticaret nedir? E-ticaret nasıl yapılır? E-ticaret sitesi kurmak için ne yapmak gerekir? Bu soruların cevapları ve daha fazlası için makalemizi inceleyebilirsiniz.

E-Ticaret Nedir?

Günümüzde binlerce girişimci e-ticaret nedir, e-ticaret nasıl yapılır sorularının cevaplarını araştırıyor! E-ticaret ya da elektronik ticaret, “internet ticareti” olarak da bilinir. İnternet üzerinden ya da online satış kanalları ile ürün veya hizmet alım satımıdır. E-ticaret genellikle fiziksel ürünlerin online satışını ifade eder; ancak internet ile yapılan her türlü ticari işlem genel olarak “e-ticaret” olarak anılır. Elektronik ticaret için salt bir e-ticaret sitesi açma yeterli değildir. Dijital pazarlamadan teslimata, web tasarımdan ürün fotoğraflamaya kadar birçok işlemin anlamlı kurgularla bir araya gelmesi ve bu sistemin sorunsuz bir şekilde işletilmesi gerekir. Bu noktada e-ticaret nasıl yapılır sorusu akla geliyor?

E-Ticaret Sitesinde Satış Yapmak İçin Ne Gerekir?

Bir girişimci, bir zanaatkâr ya da bir iş insanı olabilirsiniz. Yaptığınız işte ürettiğiniz ya da tedarik ettiğiniz ürünleri geleneksel kanallar aracılığıyla pazarlamak yetersiz geliyorsa, bir e-ticaret sitesinde satış yapmak mantıklı bir seçim olacaktır. E-ticaret sitesi kurmak kolay mı, e-ticaret nasıl yaparım gibi soruların cevapları ile işe başlayabilirsiniz. Peki, e-ticaret nasıl yapılır, e-ticaret işine nasıl başlanır?

  • Rekabet gücü yüksek ürünler belirleyin.
  • Rakip ve pazar analizi yapın.
  • Bir iş planı hazırlayın.
  • E-ticaret için bir marka adı bulun.
  • Markanız için etkileyici bir logo tasarlatın.
  • E-ticaret sitesi tasarımı yaptırın.
  • Teslimat firmaları ile anlaşma yapın.
  • Satış ve pazarlama stratejileri belirleyin.
  • E-ticarete başlayın!

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Günümüzde e-ticaret sitesi açmak istiyorum diyerek e-ticaret iş modeli ile satış yapmaya başlayan binlerce girişimci var; ancak bu girişimcilerin çok azı e-ticarette başarılı olabiliyor. Peki, neden? E-ticarette bir başarı hikayesi yazmak ve kârlı bir e-ticaret mağazası açmak istiyorsanız, size düşen çok önemli görevler var! Peki, e-ticaret nasıl yapılır?
  • Ürün

E-ticaret ile ürün satmak her girişimcinin temel hedefidir; ancak e-ticarette hangi ürünün başarılı olacağını sadece e-ticaret profesyonelleri bilir. Ürün seçimi, e-ticaret sitesi kurmanın ilk adımıdır. Hangi ürünlerin doğrudan tüketiciye satılacağını belirlemekle işe başlayabilirsiniz. Ancak bu, online bir iş kurmanın en zor kısmıdır. Bu sebeple trendlere uygun bir ürün stratejisi belirlemeli; mümküne niş bir ürün ile işe başlanmalıdır. Bunlarla birlikte belirlenen ürün için bir tedarik stratejisi de belirlemek gerekir. Böylece e-ticaret nasıl yapılır sorusunun cevabına bir adım yaklaşmış olacaksınız!

  • Rekabet

E-ticaret demek bir anlamda “rekabet” demektir; çünkü bu ekosistemde çok dişli rakiplerle karşılaşacaksınız. Ürün belirlediniz, tedarik stratejisi geliştirdiniz; peki, bu ürünün pazardaki rekabet durumu nedir? Bu ürün ile rakiplere karşı nasıl üstünlük elde edeceksiniz? E-ticaret nasıl yapılır sorusu ile birlikte bu sorulara da cevap bulmak gerekiyor. Pazarda ne ile karşı karşıya kalacağınızı bilmeden işe başlarsanız, kısa sürede işin sonuna gelebilirsiniz. Bu sebeple belirlenen ürünle rekabet fırsatları değerlendirilmeli; rakiplere karşı farklılaştığınız noktaları tespit etmelisiniz. Yani kapsamlı bir e-ticaret rakip analizi sürecine ihtiyacınız olacak.

  • İşletme ve domain adı

Günümüzde binlerce girişimci e-ticaret nasıl yapılır sorusunun cevabını arıyor. Bir ürün seçip, rakipleri değerlendirmek elbette yeterli olmayacaktır. Dikkat çeken bir marka adı ve etkili bir logo, online bilinirlik ve görünürlük için önemli bir aşamadır. E-ticaret için bir şirket kurmak gerekiyor. Bu şirketin türü şahıs şirketi de olabilir, anonim şirket de… Ancak işletme adı ve marka adı seçimi zor bir karardır. Çünkü bulunan ismin domainlerinin yani alan adının da kullanılabilir olması gerekiyor. Hatta sadece “.com” veya “.com.tr” uzantılı alan adları değil, “.net” gibi diğer çok kullanılan alan adlarının da kullanılabilir olması ve alınması önemlidir.

  • Logo

E-ticaret nasıl yapılır sorusuna cevap ararken diğer aşama, logo tasarımı olacaktır. Bulunan marka ismine ve kurumsal kimliğe uygun bir logo önemlidir. Ayrıca, logo, kurumsal kimlik tipolojisine uygun olarak tasarlanmalıdır.

  • E-ticaret sitesi

Online bir mağazadan satış yapmanın en önemli aşaması, e-ticaret sitesi kurulumudur. E-ticaret sitesi, online mağazadır. Ürünleri satmak için bir vitrindir. E-ticaret sitesinde satış yapmak için bu sitenin -fiziksel bir mağazada olduğu gibi- departmanlara ayrılması gerekir. Bir e-ticaret sitesinde; ödeme altyapısı, ürün açıklamaları, ürün görselleri, dijital pazarlama metrikleri, teslimat entegrasyonları ve Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) gibi birçok faktörün bir araya gelmesi gerekiyor. İnternet ticareti nasıl yapılır veya e-ticaret nasıl yapılır sorusu ile birlikte e-ticaret sitesinde satış yapmak için e-ticaret sitesinde neler olmalıdır sorusunun cevabı da çok önemlidir.

Bu sıraladıklarımız, e-ticaret yapmak için temel gereksinimlerdir. Bunlarla bağlantılı olarak e-ticaret sitesi açma ya da e-ticaret yapma süreçlerine birçok farklı faktör dahil oluyor.

E-Ticaret Nasıl Yaparım?

E-ticaret, perakende dünyasını tamamen değiştirdi. KOBİ’lerden holdinglere kadar her ölçekteki işletme, e-ticaretin konforunu keşfetti. Hatta bireysel satıcılar da artık e-ticaret kanallarından satış yaparak hatırı sayılır gelir elde edebiliyorlar. Alışveriş alışkanlıklarını hızla bir şekilde değiştiren internetten satış, yeni bir norm haline geldi. Geleneksel ticaretten aldığı payı her geçen yıl arttıran e-ticaret, orta ve uzun vadede bu payını yüzde 50’lerin üzerine çıkarabilecek bir potansiyel taşıyor. Güçlü bir e-ticaret işi nasıl kurulur? İnternetten satış için neler gerekir? E-ticaret nasıl yaparım diye düşünüyorsanız, yukarıda saydığımız konulara ek olarak aşağıdaki faktörleri de e-ticaret stratejisi olarak not almalısınız!

  • SEO: Arama Motoru Optimizasyonu ya da ekosistemdeki yaygın adı olan SEO, e-ticaret sitesine kullanıcı ya da müşteri trafiği çekmenin yegâne yoludur! E-ticaret sitesi ve bağlantılı sayfalar, Google ve diğer arama motorları için optimize edilmelidir. Bunun için arama motoru optimizasyonunun temellerini iyi anlamak ve e-ticaret işine uygun SEO stratejisi geliştirmek gerekir. Böylece e-ticaret sitesi arama motorlarında rakiplerin önünde sıralanabilir.
  • Satış kanalları: Salt bir e-ticaret işi için sadece ürün seçmek ya da e-ticaret stratejisi belirlemek yeterli olmayacaktır. İnternette satış için satış kanalları seçmek gerekir. Kendi e-ticaret sitenizden mi satış yapmak istiyorsunuz? İlk olarak online pazaryerlerinde mi satış yapmak iyidir? Bu ve benzeri sorular için Onnoajans gibi e-ticaret platformlarından destek alabilirsiniz. Satış kanallarının seçimi, ürünlere ve hedef pazara bağlı olacaktır; ancak kendi e-ticaret sitenizi tamamlayabilecek veya destekleyebilecek önemli e-ticaret satış kanalları da vardır. Bu aşamada sosyal medya pazarlaması ve mobil e-ticaret seçeneklerini değerlendirmek mantıklı bir seçim olacaktır!
  • Teslimat: E-ticaret sitenizi açtınız ve ilk siparişi aldınız. Peki, siparişi nasıl teslim edeceksiniz? Bu aslında e-ticaret nasıl yapılır sorusunun diğer bir cevabıdır. Bu aşamada bir teslimat stratejiniz olmalıdır. Bunun için kargo firmaları ya da teslimat işletmeleri ile anlaşmalar yapılmalıdır. Ayrıca, e-ticaret iş modeline ve satış kanalına bağlı olarak dropshipping yapmak ve fulfillment gibi seçenekler düşünülmelidir.
  • Dijital pazarlama: E-ticaret nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, dijital pazarlama, bu sorunun bir cevabı olarak dikkate alınmalıdır. E-ticaret pazarlama stratejileri arasında önemli bir yeri olan dijital pazarlama, hedef kitleye ulaşmak, e-ticaret sitesine trafik çekmek ve bu trafiği satışa dönüştürmek için gerekli taktikleri içerir.
Dropshipping Nedir?

E-Ticaret Yapmanın Maliyeti Nedir?

E-ticaret nedir nasıl yapılır sorularını araştıranların merak ettiği konuların başında e-ticaret maliyetleri gelir. Peki, e-ticaret yapmanın maliyeti nedir? E-ticarete başlamak için hazır e-ticaret paketleri sunan platformlara katılmak ya da hazır bir e-ticaret sitesi teması ile işe başlamak yeterli gibi görülse de orta ve uzun vadede e-ticaret işine özel bir e-ticaret sitesi kurulumu gerekecektir. Hazır e-ticaret paketleri oldukça uygun maliyetlidir. Ancak e-ticaret maliyetleri arasında farklı maliyet kalemleri de bulunuyor!

E-ticaret sitesi kurmak ya da e-ticarete başlamak için dikkate alınması gereken maliyetlerden bazıları şunlardır;

  • Ürün üretimi veya ürün tedariki,
  • E-ticaret şirketi kurulumu,
  • Depo ve ofis kiraları,
  • Teslimat şirketleri komisyonları,
  • Paketleme, ambalaj ve etiketleme,
  • Pazaryeri komisyonları,
  • Stoksuz satış işletmesi ise hammadde ve envanter maliyetleri,
  • Üretim yaptırıyorsanız ekipman, malzeme ve işçilik,
  • E-ticaret sitesi tasarımı,
  • Yazılım,
  • Muhasebe,
  • Alan adı ve hosting,
  • Platform abonelikleri,
  • Ofis mobilyaları, ofis gereçleri,
  • Elektrik, su ve doğalgaz gibi temel ihtiyaç maliyetleri,
  • Bilgisayar, server, yazıcı, cep telefonu ve televizyon gibi elektronik cihazlar,
  • Personel maaşları, sigorta ve ikramiyeler,
  • Logo tasarımı, reklamlar, basılı materyaller ve kartvizitler,
  • Dijital pazarlama ve SEO maliyetleri,
  • Araç veya araç kiralama maliyetleri.

E-ticaret nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, yukarıda saydığımız temel faktörlerin dikkate alınması gerekiyor. Birkaç bin lira ya da on binlerce lira harcamanız gerekebilir. Seçilen ürün gamı rağbet gören bir kategori haline gelirse kısa sürede büyük kazançlar elde edilebilir ya da kısa sürede e-ticaret son vermeniz gerekebilir. Ancak bir şekilde e-ticarete başlayan birçok işletme, e-ticaret için yapılması gerekenleri uyguladığında kısa sürede başarıya ulaşabiliyor.

Sonuç olarak;

Bu sebeple e-ticaret sitesi açmak istiyorum diyorsanız; e-ticaret sitesinde satış yapmak istiyorsanız; internet ticareti nasıl yapılır diye düşünüyorsanız şunları dikkate almalısınız;

  • İlk birkaç yıl kâr edemeyebilirsiniz.
  • Bu süre zarfında hedef kitlenizi çok iyi tanımalısınız.
  • Talep edilen bir ürünü satmak için gayret göstermelisiniz.
  • Pazarlama ve reklamcılık alanında farklı denemelerle hedef kitleye ulaşmaya çalışmalısınız.
  • Sosyal platformlarda satış için alternatifler oluşturmalısınız.
  • Kusursuz müşteri deneyimine odaklanmalısınız.
  • Mobil e-ticarete önem vermelisiniz.

İşletmeler, tüketicilerin alışveriş davranışlarındaki değişime hazırlıklı olmaları gerekir. Bunun için kullanıcı dostu ve ilgi çekici bir online satış kanalı oluşturmak önemlidir. Online bir mağazaya sahip olmanın hem ucuz hem de kolay olduğunu keşfeden işletmeler, e-ticarette yönelik eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiniz öngörebiliyor. Ayrıca, küçük işletmelerin e-ticarete başlaması için çok sayıda platform ve araç bulunuyor. E-ticaret nasıl yapılır, e-ticarete nasıl başlanır sorularını merak ediyorsanız Onnoajans’in profesyonel ekibinden destek alabilirsiniz!