Günlük işlerinde bilgisayar kullananlar için monitörlerin yatay olarak yerleştirilmesi ne kadar doğalsa, bazı iş gruplarında, profesyonel olarak bilgisayar başında oturan kişiler için de dikey konumlandırılmış monitörler o kadar doğal. Peki, tam olarak neden ve hangi sebeple bu şekilde kullanıyorlar?
Öncelikle elbette bu insanların profesyonel olmaları nedeniyle monitörlerini işlerine yardımcı olduğu gerekçesiyle yan çeviriyorlar. Yaptıkları iş, birazdan da üzerine konuşacağımız gibi bu şekilde kolaylaşıyor ve monitörler daha kullanışlı hale geliyor. Ancak bununla birlikte şunu da belirtelim, genellikle çift monitör kullanılıyor ve bunlardan birisi alışık olduğumuz haliyle yatay, diğeri ise konumuz olduğu üzere dikey bir biçimde yerleştiriliyor. Gelin şimdi bu bilgi ışığında anlatmaya başlayalım olur mu?
Yazılımcı okurlarımız burada ne demek istediğimizi daha başlığı okuduklarında anladılar. Ancak kullanım pratikliği açısından dikey bir monitör gerçekten de yazılımcısının elinden tutuyor ve bu nedenle de tercih ediliyor. Özellikle günümüzde ‘responsive’ projelerin arttığının bu noktada da altını çizmemiz lazım. Bugün mobili düşünmeden yazılım geliştirmek diye bir şey pek kalmadı. Mobil cihazlarsa doğaları gereği yoğunluklu olarak dikey kullanılıyorlar. Bir yazılımcı dikey perspektifle görerek işini yapmaya başladığında responsive dizaynı tam anlamıyla sağlayabiliyor ve daha az sorunla karşılaşıyor.
Diğer bir yandan kodlarla cebelleşirken daha uzun bir liste halinde görmeye eli alışan arkadaşlarımızı da unutmamak lazım. Ayrıca yatay perspektif için çalışırken de yine işin kodlarla olan kısmını dikey monitörde de rahatlıkla yürütebiliyorlar. Bu nedenle çok yönlülüklerini zirvede tutmak için monitörlerinin birisinin alışıldığın dışında kullanmaktan bir zarar da görmüyorlar. Bugün, herhangi bir yazılım ofisine girdiğinizde, IT departmanlarında ya da film ve dizilerde gözlerinizin arayacağı ilk noktalardan birisi bu olabilir.
Pek tabii bu şekilde ekranını yerleştiren tek çalışma grubu yazılımcılar değil. Zaten yazılım dediğimiz şey de sadece kodlardan ibaret değil. Özellikle UX dediğimizde tasarımın da ne kadar önemli olduğunu bugün pek çoğumuz biliyoruz. İşte bu nedenle sosyal medya departmanları, grafik tasarımcılar ve hatta video editörleri de dikey monitörler kullanıyorlar. Bugün işinin büyük kısmı 1920 x 1080 bir biçimde çalışmak olan bir grafik tasarımcı dahi mobil için bir iş aldığında tüm sistemini 1080 x 1920’ye kaydırmak zorunda kalabiliyor. İşte bu noktada da daha verimli olma kapılarının anahtarı dik biçimde konumlandırılan monitörler diyebiliriz.
Keza şirketlerin sosyal medya hesaplarını yöneten birisi de, sosyal medyaya özel video içerikler kurgulayan bir profesyonel de aynı monitöre ihtiyaç duyabiliyor. Bu nedenle bugün yeni bir ekran satın alacaksanız ve yarın bu işlerden herhangi birisinde uzmanlaşma şansını kendinizde görüyorsanız dikey yerleştirilebilen ekranlar tercih etmenizde fayda olduğunu açıkça belirtebiliriz.